1-on-1 networking with regional companies from East Flanders

RECAP WEBFORUM + NETWERKEVENT

Maandag 14 DECEMBER 2020    

Door Nele Lauwers: Consulent Boerenbond nieuwe verdienmodellen

Hoe ziet de vraag naar lokale granen en peulvruchten eruit? Boerenbond en Generation Food organiseerden op 14 december een webinar en aansluitend online netwerkevent voor landbouwers, bakkers, brouwers, voedingsproducenten, … uit de regio Hageland en Dijland. Met deelnemers uit de regio en daarbuiten, werd deze avond heel erg gesmaakt. Je kan het webinar hier herbekijken.

Tijdens het webinar deelden Lucas Van den Abeele van brouwerij 3 Fonteinen en akkerbouwer Simon Colembie hun ervaringen met lokale samenwerkingsverbanden tussen boer en verwerker.

Simon heeft een akkerbouwbedrijf van 50 gelegen in Kruisem. Via het praktijkcentrum Inagro kwam hij in contact met het voedingsbedrijf La vie est belle dat voor hun vegetarische burgers op zoek was naar lokale soja. Omdat ze er een markt in zagen, was ook Colruyt betrokken. Zij brachten het verhaal van lokale soja naar hun klanten en garandeerden zo een plaats in de markt.

Lucas werkt voor brouwerij 3 Fonteinen en is coördinator van een granennetwerk met boeren die tarwe en gerst produceren voor de brouwerij. Hij volgt de productie op met de boeren, stimuleert kennisuitwisseling tussen de boeren maar ook met de mensen binnen de brouwerij. De lokale granen dragen bij aan de versterking van het authentiek karakter van hun bier en daarvoor is interesse in de markt.

In beide samenwerkingsverbanden staan een duurzame teeltmethode en een faire prijs voor alle schakels in de keten centraal. Op basis van hun ervaringen zijn beide sprekers er bovendien van overtuigd dat deze manier van samenwerken nog heel wat potentieel heeft.

 

 

 

HERBEKIJK HIER ​DE WEBINAR

TIPS VAN SIMON & LUCAS

  • Maak tijd om elkaar te leren kennen: wat vind je belangrijk als ondernemer? Is er een klik?

  • Zoek naar wat je bindt en werk aan een gezamenlijk verhaal.

  • Breng een bezoek aan elkaars bedrijf.

  • Begin met een klein volume en groei stap voor stap.

  • Geniet samen van wat er gecreëerd wordt.

Nog verdere vragen over dit onderwerp.

Laat ons het weten door een mail te sturen naar: nele.lauwers@boerenbond.be

Het evenement was een organisatie van:

 

 

in samenwerking met:

Registreer en maak deel uit van Generation Food

  • White Facebook Icon

Welcome to Generation Food. You are now part of an innovative movement, changing the world by changing our food. This project is coördinated by Rikolto België vzw. The personal information you provide is recorded and processed by Rikolto België vzw for the organisation of this and folowing related events. Stay tuned and expect to hear from us. Unless you don’t want to recieve our personal communication. In that case, please contact liesbeth.vanmeulder@rikolto.org. You have the right to request, change or remove your data from our database at any time. You can contact the data protection officer of Rikolto België vzw for any complaints or questions. You also have the right to contact the GBA if you have a complaint or question. More information on www.rikolto.be/privacyverklaring